Alváskultúra - öröm az ébredés

Alváskultúra - öröm az ébredés

Válasszunk jó ágyat!

Jó ágy, jó matrac, jó alvás - ez a szép nap titka

2016. november 03. - kretlerg

Természetesen nem csak jó ágyat, szépet és hasznosat is keresünk, főleg akkor, ha a hálószoba nem elég tágas és számos egyéb feladatot is ellát, azon kívül, hogy alszunk benne.


A lényeget, viszont ne feledjük - egy jó alvás megkönnyíti az egész napot.



A Földön számos kultúra, megannyi szokása kialakított jól elkülöníthető alvás struktúrákat.


Jellegzetes például Japán "futon" ágya, amely alig emelkedik el a földtől. Az ottani kultúra szerint ez a megfelelő fekhely.

japanese-futon-tatami-bed_1.jpg
Európában jellemzően országonként változik az alváskultúra, mégis elmondható, hogy közepesen magas, általában ágyráccsal szerelt ágyakon alszunk. Ezt a megoldást egy 1956-os kölni vásáron mutatta be Karl Degen svájci feltaláló és német kollégája. Egy évre rá szabadalmat kapott, ami szinte egész Európa legkedveltebb megoldása lett. Ezen találmány esetében is ugyanazon cél volt - a gerinc természetes görbületének megőrzése alvás közben.

agy-gyartas-butor-asztalos-agyracs-2_1.jpg


Beszélhetünk olasz design-ról is, mely esetében jellemző, hogy az ágyat kanapévá varázsolhatjuk és szinte minden esetben több funkcióval bír. Így persze adott a magasság, az elhasználódás, a belső anyaghasználat. Cserébe a világ legszebbjei közül válogathatunk. Az olasz klasszikus design-nak viszont nincs párja. Kiváló alapanyagok, elegáns megjelenés, időtálló külső.

13h7yachtingclub-bed_1.jpg


El ne felejtsük a franciákat, ha már tőlük kaptuk a "franciaágy" kifejezést. Sokat nem kell mesélni róla, hiszen gondolatainkban azonnal megjelenik egy klasszikus körvonalakkal bíró, általában 160x200-as fekvőfelületű ágy, amely biztosan egy elemből áll, rajta 20-30 centiméter magas matraccal. A franciák egyébként a Philips Experience Lab felmérése alapján kifejezetten rossz alvók, ami visszavezethető az alvási szokásaikra.

bergerac-1_1.jpg


Az északi népek Európa jellemzően legtisztább, legnyugodtabb emberei. Alvási szokásaik hasonlóak a többi európai emberéhez. A hálószobába tőlük "örököltük" a fedőmatracot, melynek a kényelem és nem utolsó sorban az alatta elhelyezkedő matrac, vagy ún. boxspring védelme feladata. A topper, vagy fedőmatrac megléte hozta el a moshatóságot is. Ezek az ágyak talán a legtisztábbak, leginkább hosszú távra tervezettek.

softprotect-16_feature-big_1.jpg


Az angol és amerikai alváskultúra leginkább a nagy méretekről ismerszik meg. Jellemzően magas, akár 70-80 cm magas fekvőfelületet találunk egy amerikai hálószobában. Ez persze nem csak a matrac mérete. Az ágyaik szintén boxspring (rugózattal ellátott belső szerkezet) alapúak, amire egy szintén rugós rendszerű matracot helyeznek. Azon legtöbbször még egy topper (felső kényelmi réteg) is helyet kap.
Jelenleg ez a felépítés tekinthető élettartam, kényelem és anatómiai szempontból a legjobbnak.

wb_wish_deluxe_logoval_1.jpg

A boxspring ágy


A boxspring ágyak elsősorban a szállodaiparban terjedtek el. Ma már a jobb szaküzletek több változatot is bemutatnak, többféle matraccal. A boxspring rugózat akár 3-500 rugóból álló teljes értékű, egyenletes alátámasztást biztosít. Ezzel védve a matracot, megnövelve annak életkorát. A rugós szerkezet tökéletes szellőzést biztosít, így ez a legtisztább ágy szerkezet. A boxspring ágy talán az egyetlen olyan ágy, ami nem kíván speciális matracot. Bármely típusú matraccal tökéletes alátámasztást biztosít. Ettől függetlenül a rugós szerkezetű matracot használják a legtöbben.




Nagyon fontos!

Az ágy önmagában egyik kultúrában sem elegendő a jó alváshoz. Az ágy és matrac, azaz a megfelelő alátámasztás és a kényelem egy rendszert alkotnak. A rendszer próbáját követően pedig mi magunk adjuk meg a választ - jó , vagy nem jó.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenajomatrac.blog.hu/api/trackback/id/tr4811927089
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása