Alváskultúra - öröm az ébredés

Alváskultúra - öröm az ébredés

Milyen a jó matrac? - 4. fejezet

Ügyfelek kérdezték az üzletekben:

2016. október 19. - kretlerg

Az előző részben ígértük, hogy szakmai leírások helyett valódi kérdésekre adunk valódi válaszokat.
Az életszerűség kedvéért a kérdések nagy részét meglévő üzletek vásárlóitól "szereztük be".

A válaszokat szakértők, az alváskultúrával foglalkozók és szakkereskedők adták.

 

classico_set_1_detail_16.jpg

 

- Nem tudok nyugodtan aludni, mert a férjem éjjelente forgolódik és felébredek. Mit tegyek?

Különböző testfelépítés és különböző alvás típusok esetén javasolt külön álló matracot vásárolni. Amennyiben ez nem lehetséges, vagy a vásárló ellene van, érdemes zsákrugós ágybetétet választani. Előnye, hogy nincs "áthullámzás" mozgás közben, mert a különálló rugók a súlyeloszlást "önmagukban" végzik. Szintén megoldás lehet a hideghab matrac. Ennek élettartama rövidebb, tömörödése látványosabb. Ha egy teljes ágy méretű hideghab matracot választunk, készüljünk arra az esetre is, hogy a "közepén" nem fekszik senki, így a matrac alkalmazkodása során egy "púp" alakulhat ki.
Az ajánlatom a zsákrúgós matrac.

- Éjjelente arra ébredek, hogy meg kell fordulnom. Nem fáj semmim, jól alszom, de nem ébredek kipihenten. Mi lehet a megoldás?

A forgolódás, gyakori ébredés sok tünet együttes hatása. Hálószoba tekintetében érdemes azonnal a hőmérsékletet csökkenteni vagy növelni, illetve egy gyors szellőztetés sem árt elalvás előtt.
A matrac oldaláról vizsgálva a dolgot, szintén több válasz létezik. A panasz legtöbbször mégis a túl puha, vagy elhasználódott matracmagban rejlik. A derekunkat nem támasztja megfelelően, ezért a véráramlás nem megfelelő.
Az ajánlatom a megfelelő alátámasztás ellenőrzése. Rugalmas ágyrács beszerzése, amin állítható a merevség, azaz az alátámasztást segítheti. Ha dupla matracon keresztben fekszünk, azonnal ellenőrizhetjük a megfelelő alátámasztást, hiszen olyan helyre kerül a derekunk, amit kevésbé használtunk eddig.

- Sportoló vagyok. A rendszeres edzéstől nagyon elfáradok. Jól ébredek, de mégsem érzem magam fittnek. Mi lehet a baj?

Bizonyos sportoknál kiemelten fontos, hogy a matrac és egyben az ágy is, alkalmazkodjon a testi változásokhoz, testi arányokhoz. Mindenképp egy 7 zónára osztott matracot használnék, merev bútorlap alátámasztással, zsákrugós rendszerrel. Ez a legjobb megoldás. A matrac a zónára osztás miatt jobban alkalmazkodik az izmosabb testrészekhez, biztosítva a vízszintes fekvést.

- Rendszeresen megébredek éjjelente, nehezen alszom vissza.


Ez a második kérdésre utal. Érdemes a hálószobai környezetet is felülvizsgálni. Elektromos eszközök, zajok tekintetében is.

- Háton fekve azt érzem, azonnal fordulnom kell.

Jellemző probléma. Matracunk túl puha ahhoz, hogy derekunkat kellően jó pozícióban tartsa, így lényegében egész éjjel mi magunk tartjuk szintben a testünket, erőltetve a hátizmot. Ez egy idő után elfárad.
Ebben az esetben a matrac cseréje az egyetlen megoldás.
Háton fekvőknek elsősorban keményebb fekvőfelületet javasolnék.

- Oldalt fekve fáj a nyakam, fáradtabb vagyok.

Hasonló megoldásra lesz szükség, mint a sportolóknál. Ismernem kellene a párna használatot. A nem megfelelő nyaki alátámasztás (túl magas párna) is okozhat ilyet. Amire inkább gondolnék, az a váll zóna körüli jobb alátámasztás. 7 zónára osztott matracot javasolnék, megfelelő párnával. Ezt csak próbálgatással lehet kiválasztani!

 

wrong-and-right-pillows1_1.png

- Hason fekve a mellkasom alá teszek párnát. Így kényelmes. Jó ez így?

A válasz az, hogy igen. A kényelem a legfontosabb. A másik válasz, hogy "alápárnázás" nélkül is kényelmes kellene legyen a fekvés. Már csak a higiénia miatt is jobb, ha nem a párnánkon fekszünk az izzadékonyabb testrészeinkkel.
A javaslatom, hogy keményebb matrac, vagy szabályozható ágyrács használatával tegyen egy próbát.


- Ébredéskor nehezen kelek ki az ágyból. Éjjelente sokat izzadok.

A hálószoba klímája nagyon fontos. Ha tudjuk, szabályozzuk 19-21 fok körülire. Elalvás előtt feltétlenül szellőztessünk. Az izzadást okozhatja a nem megfelelő ágynemű is. Egy átlagos ember alvás közben kb. 0,7 liter folyadékot veszít. Ezt a megfelelő matrac és ágynemű, lepedő elvezeti, elpárologtatja.
Ha a hőmérséklet és egy jó minőségű, évszakhoz alkalmazkodó pamut ágynemű sem segít, vizsgáljuk meg a matracunkat.
A "memory" matracok jellegzetes tulajdonsága, hogy testünk hőjét átvéve meglágyulnak és idomulnak a vonalainkhoz. Ez a tulajdonság hőtároló hatással bír. Elképzelhető, hogy ez a hab fajta nem kedvező számunkra. Ebben az esetben a latex, vagy hideghab kényelmi réteggel rendelkező matrac lehet a megoldás. 

- Derékfájással ébredek. Általában elalvás előtt nem fáj a derekam.

Jellemző probléma, ha nem megfelelő alátámasztással bíró ágy és matrac van a hálószobában. Ez érvényes a nyitható kanapékra is.
Több kérdésben is szerepelt már fentebb.
Nézzük meg, mennyire tömörödött meg a matracunk deréktájt és ha lehet, forgassuk az ágybetétet. Ha lehetőségünk van rá, állítsuk az ágyrács keménységét deréktájon.
A derékfájás nem minden esetben az ágybetét hibája!

- Erős csomókat érzek a lapockám körül. Ez napközben nem jelentkezik, csak alvást követően.

Ez nem alvásprobléma. Érdemes konzultálni ortopéd orvossal. Valószínűleg tartásbeli probléma, esetleg a nem megfelelő ülő, vagy álló munkavégzés okozza az erős igénybevételt.
Ha oldalt fekvők vagyunk, javasolt a zónásított, erős alátámasztással bíró rugós matrac.


- Fizikai munkát végzek, esténként csak forgolódok az ágyban, nehezen alszom el.

Ez általános probléma. Ilyen esetekben meg kellene vizsgálni a napközbeni zajterhelést, nem fizikai terhelést is.
A sok forgolódás nem, de az óránkénti még lehet természetes. Az a baj, ha emlékszünk rá.
Próbálkozhatunk a klíma szabályozásával, esetleg illatterápiával. Figyeljük meg, hogy mennyire izzadunk, forgolódás előtt mennyire érezzük derekunkat, nyakunkat melegebbnek. A melegebb testrészek árulkodnak egy esetleges túlzott izomterhelésről, amit a helytelen fekvés, nem megfelelő alátámasztás okozhat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://milyenajomatrac.blog.hu/api/trackback/id/tr7211820935
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása